Tammi (Quercus)

Tammen sukuisilla puilla on Euroopassa ikivanhat perinteet kansansaduissa ja -tarinoissa sekä mytologiassa. Niitä on pidetty kautta aikain voimallisina puina uskonnoissa, joissa ne tunnettiin mahtavimpien jumalien asumuksena. Skandinaviassa niitä pidettiin ukkospuina, jotka edustivat ukkosenjumala Thoria. Antiikin Kreikassa tammet oli omistettu ukkosenjumalalle Zeukselle, jonka uskottiin syntyneen tammen juurella. Muinaisille ihmisille tammi symboloi hedelmällisyyttä, viisautta ja hyvää onnea. 
Euroopan druidien kerrotaan polttaneen ikuisia tammitulia. Tämä tarkoitti rituaalia, jossa kyläläiset sytyttivät joka vuosi tulisijansa uudelleen tammen pyhistä liekeistä, joiden uskottiin turvaavan kodin taloutta.
Suomessa tammi on melko harvalukuinen puu, mutta se on ollut muinoin yleisempi, ja se tunnetaan mytologiassa keskeisenä maailmanpuuna (Iso tammi) ja noidannuolten synnyssä. Maailmanpuu, Iso tammi, esiintyy myös Kalevalassa.

Symboliikka: Riippumattomuus, hallitseminen ja voima
Suhde jumaliin: Ukkosenjumala Perun (slaavi, baltia), Taara (viro ja suomi), Thor (skandinaavia), Donar (saksi), Taranis (kelti), Zeus (kreikka), Jupiter (rooma), maanviljelyn jumalat Mars Silvanus (rooma), Vihreä Mies (anglo-keltit)

Astroloogilinen yhteys: Mars
 
Lähteet: Living Wisdom of Trees: Fred Hageneder ja Wikipedia

Ei kommentteja: